Cat Grade Control gør KM Maskiner mere konkurrencedygtig

KM Maskiner i Ry arbejder i øjeblikket på at etablere regnvandsbassiner og på at fritlægge vandløb i forbindelse med en byggemodning i Skanderborg. Firmaet har været i gang med opgaven siden før sommerferien og har gennem hele forløbet haft stor gavn af 3D maskinstyringen fra SITECH på Cat 320 gravemaskinen.

– Jeg er ikke sådan til ny teknologi, siger indehaver Morten Holl med et skævt smil og hiver sin gamle Nokia telefon  frem fra bukselommen. – Men jeg kunne nu alligevel godt se fidusen i at få en gravemaskine med 3D maskinstyring. Vi har i forvejen gode erfaringer med Cat maskiner, så det var helt naturligt, at systemet skulle installeres på en Cat gravemaskine, da vi stod overfor at skulle have en ny sidste år, fortæller Morten Holl.

Fremtiden er i 3D
Firmaet beskæftiger cirka 20 ansatte og arbejder hovedsageligt med opgaver inden for  byggemodning, kloakering, spildevand og regnvand for forsyningsselskaber og kommuner. Morten Holl stiftede firmaet tilbage i 1996 og har løbende udviklet firmaet i takt med tidens krav. For et år siden havde ingen af hans maskiner 3D. I dag er flere af firmaets Cat-maskiner udstyret med 3D maskinstyring.

– Alle vores gravemaskiner bliver fremover købt med 3D udstyr. Det gør os mere konkurrencedygtige, fordi vi bliver mere effektive og produktive og kan formindske udgifterne til håndmanden, siger firmaets økonomidirektør Knud Mikkelsen. Vi er også nødt til at udvikle os. Vi kan se, at flere og flere rådgivere forventer, at vi råder over 3D, siger Knud Mikkelsen.

Og Morten Holl fortsætter: – Med 3D maskinstyringen slipper du for en masse spildtid. Du skal ikke ud og ind af maskinen hele tiden for at måle og sætte af. Maskinføreren kan arbejde mere effektivt, så vi får mere ud af maskinen.

Stigende interesse
Hos Pon Equipment A/S, som er den danske forhandler af Cat Maskiner, har man flere års erfaring med salg af gravemaskiner med maskinstyring.

– Vi ser en stigende interesse også fra de lokale entreprenører. Ikke bare for 2D men også for 3D. Derfor har vi hele tiden forskellige modeller og maskintyper med Cat Grade Control på lager i basisversionen, som er klar til hurtig levering, siger product manager Bo Mikkelsen, Pon Equipment.

Cat Grade Control er fundamentet
Cat Grade Control er navnet på det system, som SITECH bygger deres 3D maskinstyring op på. Cat gravemaskinerne er fra fabrikken klargjort med 1D, men med mulighed for at tilkøbe 2D og – som KM Maskiner har gjort – en 3D løsning. Et maskinsstyringssystem som kan anvendes til mange typer af opgaver.

–  Det kan bruges til både små og store opgaver. Lige fra byggemodning af en parcelhusgrund til større etableringer af regnvandsbassiner. Systemet er meget stabilt, og det er sjældent, at vi oplever udfald på signalet, siger Knud Mikkelsen.

Det er nu ikke så svært
Morten Holl kører ikke selv med maskinen med 3D. Det overlader han til sine maskinførere. En af dem er maskinfører Rasmus Søndergaard. For et år siden havde han aldrig kørt med en maskine med 3D styring. I dag falder det ham helt naturligt.

– Jeg var på et en-dags-kursus hos SITECH. Herefter var det bare om at prøve sig frem. Det er ganske enkelt og ligetil at bruge. Jeg får alle oplysningerne på skærmen. Enten via en usb eller de bliver sendt direkte til displayet i maskinen. Her hvor jeg kører og laver en grøft, så kan jeg på skærmen se profilen af grøften med højde,  dybde og hældning, og så er det bare om at køre efter det, siger Rasmus Søndergaard.

Se video med Rasmus Søndergaard her nedenfor: