Længere gravearm perfekt til kloakering, dræn og separering

Længere gravearm perfekt til kloakering, dræn og separering

Jan Harpsøe fra Entreprenørfirmaet J A Miljø graver både længere og dybere med sin Cat mini gravemaskine 301.7D. Det gør han, fordi han har købt gravemaskinen med udskydelig gravearm. Uden den ville han ofte skulle bruge to gravemaskiner. Nu kan han i mange tilfælde nøjes med en.

Lille maskine, der rækker længere
På Byagervej i Beder ved Aarhus arbejder J A Miljø på højtryk. Adskillige boliger skal have nye fjernvarmerør. Et projekt der efter planen skal være færdig inden jul.

– Men det skal vi nok nå, forsikrer Jan Harpsøe. Også fordi jeg kan arbejde hurtigere og mere effektivt med denne maskine. Jeg skal ikke flytte den så mange gange, fordi gravearmen har en længere rækkevidde, tilføjer han.

Kloakering er blevet nemmere og mere tidsbesparende
Entreprenørfirmaet samarbejder med en række lokale murer- og tømrerfirmaer. Når de så skal have gravet ud til sokler og kloakering i forbindelse med et nyt hus eller en tilbygning, så rykker Jan Harpsøe ud.

– Det er jo ikke altid, at der er så meget plads, når der skal laves kloakering til en tilbygning. Tidligere skulle jeg ofte have fat i en større maskine til nogle af opgaverne, og så skulle vi gang med at fjerne hække og havehegn. Nu kan jeg klare det hele med den samme maskine, siger Jan Harpsøe. – Og nu på den her opgave på Byagervej. Der skal vi så også lave separering af regnvand og spildevand. De rør ligger jo typisk i en dybde på 2,4 m, men det er heller ikke noget problem nu, siger Jan Harpsøe.

Tyverisikring og maskinovervågning
Minigraveren er leveret med Caterpillars VisionLink. For Jan Harpsøe betyder det en roligere nattesøvn.

– Jeg kan jo følge med i, hvor maskinen befinder sig, fordi de indbyggede sensorer sender data – både til mig, men også til Pon Equipment. Så nu kan jeg finde den igen, hvis den skulle blive stjålet. Systemet holder også øje med fejlkoder, så vi kan være på forkant med at få udskiftet reservedele i tide, siger Jan Harpsøe.

Perfekt til kloakering, dræn og separering
Med den udskydelige gravearm forøges minigraverens gravedybde og rækkevidde med cirka 75 cm, så den totalt har en gravedybde på 3,1 m og en rækkevidde på 4,9 m. Maskinen bliver mere produktiv og reducerer behovet for at flytte maskinen i forbindelse med afretning og udgravning til rør. Funktionen betjenes med en proportional rullekontakt i joysticket, der giver fuld kontrol over graveudstyret. Samtidigt kan hastigheden på udstyret justeres trinløst.

– Den forlængende gravearm sammen med det tiltbare hydrauliske fæste gør derfor maskinen særlig ideel for entreprenører, der fx arbejder med kloakering og – som i tilfældet med J A Miljø´s projekt i Beder  – til nedgravning af fjernvarmerør og separering, siger produkt specialist Jacob Thomsen, Pon Equipment A/S, der forhandler Caterpillar i Danmark