Barslund laver mere for mindre

Barslund laver mere – for mindre

10-15 % mindre brændstof, bedre produktivitet og større effektivitet. Sådan er hverdagen hos Barslund A/S. Årsagen er målrettet brug af Cat VisionLink og Cat AccuGrade Control med 3D maskinstyring.

Overblik med besparelser
Barslund anskaffede de første maskiner med maskinstyring tilbage i 2006. En Cat dozer og to gravemaskiner. Siden er maskinflåden vokset kraftigt. I dag råder virksomheden således over cirka 60 maskiner med Cat Accugrade Control og maskinstyring. Alle maskinerne bliver overvåget fra kontoret i Kvistgård i Nordsjælland via Cat VisionLink.

– Vi holder øje med maskinerne på vores computere. Her kan vi se forbrug af brændstof, tomgangstider, og hvornår de skal til service eller vedligeholdes. Det giver os et super overblik og gør vores planlægning nemmere og mere effektiv, siger GPS koordinator Michael Christiansen fra Barslund.

Sikkerhed og effektivitet
Michael Christiansen hæfter sig også ved de fordele, der ligger i at bruge maskinstyring. Ikke alene fordi, det giver en direkte besparelse på brændstof og mandetimer, som det var tilfældet på et netop færdiggjort projekt, men også fordi det giver en større sikkerhed på arbejdspladsen.

– For nylig skulle vi anlægge 2 – 3 km mindre stier. Her putter vi bare 3D modellen ind i maskinen, og så klarer maskinføreren resten herfra. Ikke noget med, at landmåleren skulle rende rundt og placere en masse pinde i jorden eller en håndmand skulle gå rundt ved siden af maskinen og risikere at blive påkørt. På et sådant projekt er vi 10-15 % mere effektive med maskinstyringen, fordi vi sparer brændstof og kun skal over opgaven én gang, siger Michael Christiansen.

Beviset får vi senere, da vi besøger Barslunds arbejdsplads på Helsingørmotorvejen. Her arbejder en Cat gravemaskine 329E med 3D maskinstyring med at afrette en motorvejsskråning. Ingen afsætningspinde og ingen personer omkring maskinen.

Test af kommende system
Den progressive entreprenørvirksomhed fra Nordsjælland har allerede nye tiltag i støbeskeen. Barslund skal nemlig teste et kommende Payload system til Cats gravemaskiner. Med systemet kan maskinføreren læsse nøjagtigt de antal ton, som lastbilen må laste. En gevinst for både økonomi og miljø.

– Men vi kan også måle, hvor produktive vi er. Vi kan med det samme se, hvor meget vi flytter på en dag og også hvor meget brændstof, det koster pr. tons at læsse eller flytte jord. Det er en temmelig vigtig faktor for os, siger Michael Christiansen.