Cat 249D minilæsser trykker kun 0,31 kg pr. cm2 med 400 mm bælter

Cat minilæsser på mountainbike opgave i Silkeborg

Det meget lave marktryk på Cat 249D multifunktionsmaskine betyder nye opgaver for Jysk Entreprenør

Dybt inde i statsskovene i Silkeborg snor Jens Peter Nielsen fra Jysk Entreprenør sig ud og ind mellem træerne i sin nye Cat 249D multifunktionsmaskine. Etablering af nye mountainbike spor er hans speciale, og det stiller særlige krav til maskinen.

Jens Peter Nielsen måtte købe en ny Cat maskine for at få opgaven

Høje krav til minimal marktryk
Strikse regler i statsskovene gør, at maskinerne, der kører i skoven, skal leve op til specielle krav. Der skal tages særligt hensyn til skovbunden, og maskinen skal derfor have et så lille marktryk som muligt. Så før Jens Peter Nielsen overhovedet fik opgaven, måtte han finde den rette maskine, der kunne leve op til kravene. Valget faldt på en ny Cat 249 multimaskine med 400 mm bælter.

– Både arkæolog og skovfoged har været med til at godkende maskinen. Efter en testkørsel sagde de god for den, siger Jens Peter Nielsen.

Maskinen snor sig mellem træerne

Maskinen trykker mindre end et menneske
Først fjerner Jens Peter Nielsen det eksisterende muldlag, hvorefter han udlægger stabilgrus, der er speciel velegnet til mountainbike ruter. Hele etableringen sker efter en GPS opmåling. Maskinens lave marktryk betyder, at Jens Peter Nielsen har fået tilladelse til køre der, hvor han finder det nødvendigt. Faktisk trykker maskinen mindre end et gennemsnitligt menneske. Et menneske trykker typisk 0,60-0,80 kg pr. cm2, mens Jens Peter Nielsens maskine kun trykker 0,31 kg pr. cm2. Med andre ord – der hvor et menneske synker i, kører maskinen, stort set uden at det kan ses.

– Jeg bliver nødt til også at køre udenfor sporene, når jeg transporterer stabilgruset her fra skovvejen og så tværs over skovbunden hen til selve sporet. Her er det vigtigt, at vi efterlader os så små spor i skovbunden som muligt, siger Jens Peter Nielsen.

Jens Peter Nielsen går her på det færdige mountainbike spor

Også til andre opgaver
Den 36 årige entreprenør fra Silkeborg beskæftiger sig også med andre opgaver. Fx med udgravning af indkørsler og lignende.

– Maskinen kan praktisk talt køre overalt, og den lever helt op til mine forventninger. For nylig brugte jeg den også til udgravning til belægning. Der var tæt på ½ meter mudder og pløre, men det klarede den også uden problemer, siger Jens Peter Nielsen.

Fakta om Cat 249D:

Motorydelse: 66 hk
Vægt: 3.486 kg
Tippelast: 2.087 kg
Hydraulisk kapacitet: 69 L/min

Marktryk:
0,31 kg pr. cm2 (400 mm bælter)
0,39 kg pr. cm2 (320 mm bælter)

Et typisk tryk fra et menneske er på 0,60-0,80 kg pr. cm2

Vil du vide mere om Cat minilæssere – ring til os på 7025 2211 eller klik her og udfyld kontaktformularen.