Cat 352 gravemaskine med Cat næbsaks æder sig igennem tonsvis af metal

Cat 352 gravemaskine med Cat næbsaks æder sig igennem tonsvis af metal

På det tidligere Lindøværft finder vi HJHansen Genvindingsindustris seneste indkøb. En Cat 352 gravemaskine monteret med en Cat næbsaks på omkring 9 tons. Tilsammen udgør de en særdeles produktiv enhed.

Cat 352 gravemaskine med Cat næbsaks æder sig igennem tonsvis af metal

Genvinding har gennem årene udviklet sig til et vigtigt forretningsområde for HJHansen. De seneste tal viser en omsætning på omkring kr. 1,5 mia baseret på en håndtering og bearbejdning af rundt regnet 500.000 tons materialer på årsbasis.

– Vi har købt maskinen med den største næbsaks som overhovedet muligt. Og den lever fuldt ud op til vores forventninger. Selve maskinen kommer til at køre omkring 1.500 timer om året, og på baggrund af de nuværende beregninger kan vi se frem til en brændstofbesparelse på op til kr. 50.000 på årsbasis, siger teknisk chef, Anders Siefert.

HJHansen modtager blandt andet jern- og metalskrot og stålprofiler fra fx byggeri- og industrisektoren.  Meget af det lander på pladsen på Lindø, hvor Cat maskinen så kaster sig over materialerne, klipper det i mindre dele og sorterer det. Ansvarlig for den opgave er maskinfører Jörg Nadolny, som også har været meget involveret i valget af Cat maskinen.

– Vi har taget Jörg med på råd. Det er ham, der skal køre i den til daglig, så det er helt naturligt for os, at han skulle med ind over for at træffe den endelige beslutning, siger Anders Siefert.

Maskinfører Jörg Nadolny i en kort pause foran maskinen

HJHansen havde undersøgt markedet grundigt, inden valget faldt på Cat.

– Under hele forløbet har der været en god dialog og professionel rådgivning fra Zeppelins side. Vi har gode erfaringer med Cat maskiner i forvejen, og med den nye Cat har vi fået en meget støjsvag maskine, hvor komfort, betjeningsvenlighed, indretning og  brændstofforbrug går op i en højere enhed. Efterfølgende oplever vi også en god service fra Zeppelin. I reagerer hurtigt på vores henvendelser, siger Anders Siefert.

Miljø og genvinding er områder i vækst, og HJHansen investerer løbende i nye anlæg og maskiner for at leve op til de stigende krav til opbevaring, håndtering og sortering. Senest altså i den nye Cat maskine, som med sit reducerede brændstofforbrug forurener mindre og dermed også bidrager til HJHansens grønne miljøprofil. HJHansen startede som en købmandsforretning i 1829 i Odense. Her 181 år efter har virksomheden udviklet sig til en millardforretning. Den oprindelige købmandsgård findes dog stadig og fungerer i dag som hjemsted for HJHansen Vin.

Udvalgt maskindata – Cat 352

CAT C13 ACERT motor med 438 HK. 52.800 kg.

  • Fuldautomatisk aktiv regenerering med lavt AdBlue forbrug på 2-3%
  • High Pressure kreds 2 x 385 ltr/min. 350 bar med stempelpumper
  • LED lyspakke med 12 lamper og motorrumsbelysning
  • Brændstoffyldepumpe med autostop
  • Trinbræt ved kabine
  • Bakkamera og kamera højre side
  • Gitter på forrude og tag
  • Centralsmøring

352F i Frederiksværk