Maskinstyring gør arbejdet lettere og pengepungen tungere

Maskinstyring gør arbejdet lettere og pengepungen tungere

På Pon Equipments nyligt afholdte Demodag i Skejby fik deltagerne hørt, set og afprøvet i praksis, hvordan CGC og maskinstyring fra SITECH fungerer på en Cat 323E gravemaskine. Demodagen bød også på den sidste nye viden indenfor maskinstyringsteknologi på en Cat gummihjulslæsser 930K med grader, Cat CS64B tromle og Cat 308E minigraver.

Væk med afsætningspindene
En af deltagerne på demodagen var Mark Nielsen fra Dan Jord. Og han kunne godt nikke genkendende til den traditionelle måde, hvor landmåleren går rundt og placerer en masse afsætningspinde i jorden. Sådan var det også tidligere hos Dan Jord, men ikke længere.

– Vi har en 13-14 maskiner med maskinstyring. Jeg sørger for, at de rigtige data bliver sendt ud til maskinerne. Og hvis der er ændringer, ja, så kan jeg hurtigt rette det til. 10 minutter senere har maskinføreren de ændrede data på maskinen, uanset hvor maskinen befinder sig i Danmark, siger Mark Nielsen. Som så også med et smil må konstatere, at han ikke længere får så meget i kørselsgodtgørelse, nu hvor han kan klare det hele fra kontoret.

Systemet er smart
Hos Dan Jord har man implementeret brugen af 2 og 3D maskinstyring uden de store problemer.

– Maskinførerne har taget godt imod det. Systemet er nemt og brugervenligt, og maskinførerne kunne hurtigt se det smarte i at bruge det. Og det kunne vi som virksomhed også. Vi bruger mindre tid på afsætning og har et lavere forbrug af brændstof, siger Mark Nielsen.

Gummihjulslæsser med grader
Mark Nielsen, der selv er uddannet landmåler, har været hos Dan Jord i fire år. Han deltog i demodagen for at se og høre, hvordan det fungerer med en monteret grader på en gummihjulslæsser.

– Vi vil gerne være orienteret om, hvad der foregår af nyt på markedet. Og så var det, at vi gerne ville høre mere om den påmonterede grader. Vi har en forventning om, at vi kan finde anvendelse til den på fx stier og veje, hvor en traditionel grader ikke kan køre, siger Mark Nielsen.

SE VIDEO FRA DEMODAGEN: