P. Olesen arbejder også om natten

På 18 timer og med omkring 20 maskiner i sving non-stop fjernede nedbrydningsvirksomheden P. Olesen en motorvejsbro på 3.000 – 4.000 tons ved Aalborg.

Forud var gået en grundig undersøgelse og detailplanlægning af opgaven, som så blev udført med militær præcision. Fra kl. 22.00 lørdag  aften til søndag eftermiddag kværnede gravemaskiner, gummihjulslæssere og dumpere derudaf for at banke broen ned til grunden indenfor tidsfristen. Søndag kl. 16.00 var missionen fuldført. Broen er væk, materialerne er knust og sorteret og kan nu genanvendes til andre projekter.

Direktør Henrik Olesen foran virksomhedens nye kontor- og administationsbygning

– Vi brugte en masse af vores Cat maskiner til opgaven, og havde en aftale med Pon Equipments servicemontør om at stå stand-by til at rykke hurtigt ud, hvis der skulle opstå problemer undervejs. På et sådant projekt skal vi kunne regne 100% med, at det hele bare spiller. I det hele taget betyder det rigtig meget at vi har en fast sælger (Birger Hjelm, red.), som vi kan have en god løbende dialog med. Både for at få den rigtige løsning og maskine og ikke mindst for at løse evt. problemer i forhold til driften af maskinen,  siger driftsleder Henrik Olesen, P. Olesen.

Grøn profil
P. Olesen fejrede i september sit 50 års jubilæum. Virksomheden har været under løbende udvikling siden starten i Fasterholt ved Herning i 1968. Og Cat har været med på en stor del af rejsen. P. Olesen købte den første Cat i 1986 og råder i dag over 14 Cat maskiner. Antallet af medarbejdere har også været støt stigende og runder 150 ansatte i 2018. Men det er ikke bare internt, at virksomheden har mærket udviklingen.

– Det er også hele tænkningen omkring det at være nedbryder, der har ændret sig. Vi er blevet en anset del af branchen. Den megen fokus på miljøsanering og bæredygtighed betyder, at kravene til os er steget. Der skal tages prøver, laves kontroller og undersøgelser af materialerne, før de sorteres og kan genanvendes. Og det kræver specialistviden og kompetencer. Det er ikke længere nok bare at kunne brække en bygning ned. Der følger meget mere med, siger Henrik Olesen.

Fokus på miljø og bæredygtighed
Siden 1994 har virksomheden holdt til i Hovedgaard. Her er Henrik Olesen, sammen med sin bror samt en kusine og en fætter 3. generation i virksomheden. For nylig indviede virksomheden en helt ny kontor- og administrationsbygning, hvoraf en stor del naturligvis er bygget op af genbrugsmaterialer. Over 90% af de materialer, som firmaet bryder ned, kan genanvendes. Hvilket selvsagt er en stor gevinst for miljøet. Men det er ikke kun ved at sanere, bearbejde og sælge de nedbrudte materialer, at firmaet tager ansvar for miljøet.

– Det er også vigtigt for os, at vores maskiner er økonomiske i drift, og at de belaster miljøet mindst muligt. Vores maskiner skal ikke være nogle gamle “miljøsvin”. De fleste maskiner kører også på GTL diesel, som udleder mindre CO2 end traditionel diesel, siger Henrik Olesen.

En af firmaets mange Cat maskiner, som bidrager til at sikre firmaets grønne profil, finder vi på en nedrivningsopgave på Strandpromenaden i Horsens.

Maskinfører Henning Christensen har været ansat i 30 år hos P. Olesen

– Vi bryder en gammel fiskefabrik ned, lyder det fra Henning Christensen, som er maskinfører på en Cat 336FL. I omkring 30 år har han tørnet ud for P. Olesen og er dermed en af de medarbejdere, der har fulgt P. Olesens og branchens udvikling på tæt hold.

– Der er sket rigtig meget med udstyret. Da jeg startede, brugte vi en jernkugle. I dag er det de store hydraulikhamre og maskiner med lang arm, der har taget over, siger Henning Christensen.

Fakta 336FL gravemaskine – standard

318 hk – 40.600 kg  – 11,02 m rækkevidde – 7,49 m gravedybde