Zeppelin indefra

Zeppelin Indefra - Elektrisk Cat 301.9

Af adm. direktør Henrik Stordal

Caterpillar – og dermed Zeppelin – er ikke first movers på el-maskiner, men selvfølgelig skal vi være med. Vi har været lidt afventende, men til gengæld kommer vi nu med en løsning, vi kan stå inde for. Jeg vil gerne pointere, at det for så vidt ikke er noget problem at producere maskiner, der kan køre på el eller brint, men man skal som kunde bare ikke tro, at anskaffer man sig en maskine med disse teknologier, så er alt godt. Der er stadig store udfordringer med fremstilling, opbevaring og distribution af både el og brint til maskinerne. Så indtil det er løst, gør vi alt for at optimere og udvikle vores dieseldrevne maskiner, så de udleder så lidt co2 som overhovedet muligt. Og der er Caterpillar helt fremme i forreste række.

El-maskinerne er stadig forholdsvis dyre i indkøb, men jo mere der opskaleres, jo mere kan vi forvente, at prislejerne nærmer sig de traditionelle maskiner. Lige nu er det svært at overbevise kunderne om, at merprisen på el kan forsvares – trods det at alle naturligvis ønsker at gå den bæredygtige vej. Men der skal stadig være en positiv business-case. Når det kommer til brint, så forventer jeg heller ikke, at vi vil se maskiner på brint i bybilledet før engang omkring 2027. Vi mangler steder at producere brinten i større skala, og vi mangler infrastruktur til at få brinten ud.

Vi kommer inden længe til at introducere de første el-maskiner i Danmark, hvilket bliver de maskiner, som blev præsenteret på Bauma i 2022, herunder en 2 tons gravemaskine som vist på billedet.

#zeppelintagerdigihånden