Maskinfører Palle Petersen må holde øje med cyklister, fodgængere, biler, lygtepæle og kabler
Cats kompakte gravemaskiner forbedrer maskinførerens sikkerhed og arbejdsmiljø
Aarsleff har indgået en 6 års rammeaftale med Aarhus Vand om separering af regnvand og spildevand i Aarhus bymidte. Da aftalen var skrevet under, herskede der ingen tvivl hos Aarsleff: – Vi skal bruge nogle kompakte gravemaskiner til at løse opgaven.
Mere sikker og tryg arbejdsdag
Kravet til maskinerne var klar. De skulle fylde mindre, end en ”traditionel” gravemaskine, men samtidigt være i stand til at løfte brønde på op til 15 tons. Valget faldt på 4 kompakte gravemaskiner fra Cat. 2 stk. Cat 325 og 2 stk. Cat 335. En af dem arbejder i øjeblikket tæt ved krydset Grenåvej og Vejlby Ringvej.
– Når du arbejder her, hvor der er så trafikeret, så har du fodgængere og cyklister, du hele tiden skal holde øje med. Nogle steder kommer der helt op til 5000 cyklister forbi om dagen, så man skal hele tiden være på dupperne. Men når jeg kører med kompakt gravemaskinen, som ikke fylder så meget, så kan jeg bedre overskue arbejdsområdet, fordi maskinens venderadius er så lille, siger maskinfører Palle Petersen, Aarsleff.
Som at lave højresving 8 timer i træk
Kører man dagligt i trafikken, så ved man, hvor krævende og hvor opmærksom, man skal være på fodgængere og cyklister, når man svinger til højre i sin bil. Samme koncentration kræves der af maskinføreren.
– Jeg skal være koncentreret hele tiden. Både overfor dem, der cykler, kører i bil, kommer gående plus lygtepæle, buskurer, el-ledninger og kabler, så jeg kan godt være noget træt i hovedet, når dagen er omme. Derfor er jeg også meget glad for den kompakte gravemaskine, som fylder mindre og som er udstyret med både bak- og sidekameraer og ekstra lygter, siger Palle Petersen.
Sikkerhed fremfor alt
Hos Aarsleff gør man i det hele taget rigtig meget for at højne sikkerheden. Anskaffelsen af de kompakte gravemaskiner gør, at maskinføreren har bedre muligheder for at holde øje med de bløde trafikanter, men derudover opsætter man også altid afskærmning, sikkerhedshegn og mærkning med skilte.
– På den måde holder vi langt de fleste væk fra arbejdsområdet, men der er altid nogle, der alligevel forcerer afspærringen, eller ignorer skiltningen, og det er den risiko, maskinføreren sidder med i baghovedet. Han kan aldrig være 100% sikker på, at der ikke kommer uvedkommende i nærheden af maskinen. Det stiller store krav til maskinføreren og maskinen, men vi gør alt, hvad vi kan og skal for at skabe en sikker arbejdsplads som overhovedet muligt. Både for os selv, men også for de forbipasserende, siger konduktør Allan Nielsen, Aarsleff.